sunnuntai 14. syyskuuta 2008

HUS:n kriisi

HUS:n hallinnon uudistus on herättänyt keskustelua ja kritiikkiä useaan
otteeseen. Helsingin Sanomissa on ollut aktiivista kirjoittelua tästä viime aikoina. Varsinkin tänään 14.9. pääkirjoituksessa kiteytettiin hyvin vallitseva tilanne ja ongelma.

HUS on nykyisellään Pohjoismaiden kustannustehokkain yliopistosairaala ja Suomen terveydenhuolto on halvinta ja lähes parasta kaikista OECD-maista. Nyt HUS ollaan mullistamassa vastoin henkilökunnan eli tärkeimpien asiantuntijoiden näkemyksiä. Suunta on todella vaarallinen ja uhkaa romuttaa laadukkaan ja tehokkaan hoidon. Toivon, että kaikki lukisivat Hesarin pääkirjoituksen sekä viime päivien kirjoitukset HUS:n kriisistä.

Hesarin pääkirjoituksessa esitettiin, että nyt olisi syytä ottaa aikalisä ja miettiä, mihin suuntaan HUS:a todella halutaan kehittää. Kannatan tätä ehdotusta lämpimästi.

HUS:n toimitusjohtaja Kari Nenonen vetoaa siihen, että hänellä on hallituksen tuki toiminnalleen. En voi uskoa, että hallituksen enemmistö olisi kuitenkaan alunperin tarkoittanut, että suuntana olisi tämänkaltainen ylhäältä ohjattu HUS:n strategian toteuttaminen, joka uhkaa hoidon laatua ja jonka seurauksena Suomen parhaat asiantuntijat uhkaavat siirtyä muualle töihin. Lääkäriliitto
vastustaa nykyistä suuntaa, samoin Tehy.

Mielestäni nyt on tarpeen pohtia, onko Nenosella todellakin hallituksen luottamus toiminalleen, kuten hän Hesarin haastattelussa ilmoittaa. Mielestäni nykyisellään ei voi olla. On mietittävä, halutaanko Nenosen antaa jatkaa tehtävässään ja mikäli annetaan, millä tavalla. Tämän hetkinen suunta olisi kuitenkin ehdottomasti puhallettava kiireesti poikki.

Aloitin nyt syksyllä HUS:n hallituksen varajäsenenä Vihreiden edustajana. Tässä on todellakin kunnallispolitiikan saralla tekemistä, että terveydenhuolto saadaan pelastettua järjettömiltä hankkeilta.

Ei kommentteja: