perjantai 14. marraskuuta 2008

Nenäpäivä - ivailua ja seksismiä

Satuin katsomaan nenäpäivän lähetystä siivouksen lomassa. Lähetyksessä pelleiksi sun muiksi pukeutuneet juontajat vetivät mautonta showta ja siinä sivussa houkuttelivat lahjoittamaan rahaa. Varsinaisesti lahjoituksen kohteista ja syistä ohjelmassa ei paljon puhuttu. Sen sijaan asiavirheitä oli jäänyt paljon. Toisin kuin ohjelmassa väitettiin esim. a-vitamiinia eri rokoteta, isorokkoa ei ole enää olemassa jne. jne. Huonosti toteutettu ja teennäinen pelleily näytti olevan pääasia ja Sierra Leonen sekä Somalian ongelmat olivat sivuseikka.

Nenäpäivään liittyy paljon pöyrisyttävää imperialismista seksismiin. Sillä, että laitetaan pellenenä päähän kuvitellaan, että saadaan luotua ajatus, että kerätään "hauskalla tavalla" rahaa hyväntekeväisyyteen. Onko hauskuus alentavaa pelleilyä muiden kustannuksella? Ohjelmasta tuli vaikutelma, että esim. Somalian ja Sierra Leonen ongelmat ovat vain osa hauskuutta ja hölmöilyä. Miksi tarvitaan pellenenä, jotta voidaan yrittää kertoa Somalian ja Sierra Leonen tilanteesta ja saada rahalahjoituksia? Me suomalaiset olemme toki pellejä - maamme kehitysyhteistyörahatkin laahaavat pahasti tavoitteiden jäljessä. Samalla kuitenkin keräyskohdemaiden vakavat ongelmat jäivät pellenenän taakse.

Ylen juontaja Peltsi oli Sierra Leonessa ja haastatteli ihmisiä. Siellä kuvattiin, kuinka Peltsi oli opettanut miesjoukkoa huutamaan kiitos. Vaikutelma oli lähinnä, että suomalainen rikas toimittaja lähtee sisällissodan runtelemalle alueelle ja asettuu paikallisten yläpuolelle je tekee heistä suomalaisen huumorin välineitä. Mitä halutaan viestittää sillä, että on laitettava pellenenä päähän, jotta voidaan auttaa ihmisiä jossain muualla? Missä on ihmisten arvostus ja kunnioitus? Eivätkö suomalaiset ole kiinnostuneita kantamaan omaa vastuutaan ongelmista ja lahjoittamaan rahaa kehitysyhteistyöhön muutoin kuin voimalla asettua pelleilemällä ongelmien yläpuolelle?

Millä tavalla reagoitaisiin, jos veteraaneille ruvettaisiin keräämään rahaa pellenenät päällä? Voitaisiinko heille kerätä "hauskalla tavalla" rahaa järjestämällä show, jossa sirkustirehtööri pyörittäisi bingopalloja ja kioskit möisivät punaisia pelleneniä. Uskoisin, että vastustus olisi kova, jos täällä armeijaan haalitut nuoret lähtettäisiin kaduille pellenenissä sotilaspukujen sijaan. Miksi? Miksi täällä veteraanikeräystä ei voisi toteuttaa pellenenissä, mutta ympärileikatuille tytöille ja lapsisotilaille rahaa kerätessä pellenenät laitetaan päähän? (Toisaalta sotilaille ja sellaisiksi pukeutuneille en myöskään anna missään tilanteessa rahaa. )

Nenäpäivän ohjelmassa oli paljon pöyristyttäviä "mainospätkiä". Yhdessä nuori tyttö kaupittelee isomahaiselle keski-ikäiselle miehelle punaista nenää ja sanoo, että sen avulla muun muassa vähennetään tyttöjen ympärileikkauksia. Mies alkoi kommentoida tytölle karvojen leikkaamisesta tyyliin "Sinäkin olet niin tiukka, että on varmasti tiukasti ajeltu karvatkin." Tyttö vain naureskeli ja totesi, ettei ympärileikkauksella ole tekemistä karvojen leikkaamisen kanssa ja rupesi kertomaan, mistä on kyse. Mies tukki korvat ja kysyi, miten tytön saa vaiennettua. Tyttö vastasi, että viidellä eurolla, jonka jälkeen mies kysyi saako sujauttaa setelin "tuonne". Kuvauksella annettiin ymmärtää, että mies olisi sujauttamassa rahansa nuoren tytön rintojen väliin. Tähänkin tyttö vain vasti naureskellen "sujauta vaan".

Voisiko enää mauttomampaa mainosta olla. Mitä YLE haluaa viestittää sillä, että naureskellaan keski-ikäisen miehen nuoreen tyttöön kohdistamaa ahdistelua. Vastaavassa tilanteessa oikeassa elämässä tyttö olisi voinut vaikkapa soittaa poliisin. Onko tämä YLE:n käsitys hauskuudesta? Onko mainos jonkun keski-ikäisen yleläisen miehen tekemä? Ainakaan tällä mainospätkällä ei saatu kerrottua ympärileikkauksesta mitään. Sen sijaan onnistuttiin saamaan seksuaalinen ahdistelu muka hyväksyttäväksi huumoriksi.

Harmi, että moni melko uskottava kehitysyhteistyöjärjestö oli mukana tällä tavalla toteutetussa keräyksessä, jossa vitsailtiin sekä sierraleonelaisille ihmisille että seksismille. Tällainen huumori on mielestäni vaarallinen laji, jossa on vaarana epäonnistua. Niin kävi mielestäni nyt.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Johanna,

Oikotieto.fi on uutisvahti-sivusto, jolla on jatkuvasti päivittyviä linkkejä sekä uutisiin että ajankohtaisia tapahtumia kommentoiviin blogeihin.

Haluaisitko sinä saada Oikotieto.fi -sivulle linkin omaan blogiisi?

Se onnistuu, jos sinä sijoitat oman blogisi etusivulle linkin Oikotieto.fi -sivustolle (ja ilmoitat minulle siitä).

Niin kuin varmaan tiedät, tällainen linkinvaihto tuo lisää kävijöitä ja nostaa kummankin sivuston arvoa hakumoottoreiden silmissä.

Mallina linkistä sivustollesi laitoin väliaikaisen linkin blogiisi. Näet linkin, mikäli sinun viimeisin kommenttisi on riittävän tuore, sillä linkit ovat listassa uusimman artikkelin aikaleiman mukaisessa järjestyksessä.

Parhain terveisin
Esko Särkkälä

esko@oikotieto.fi

riikka henttonen kirjoitti...

Kuulostaa tosi kauheelta. En ole aikasemmin tulleet ajatelleeksikaan että tuossa pellenenäjutussa olisi jotain väärää. Tosi kuvottavaa toi Peltsin kolonialistisuus.

Oliko toi mainospätkä siis fiktiivinen? Aivan järkyttävä.

Unknown kirjoitti...

Moi,

Kyseessä oli fiktiivinen mainos, jonka YLE oli tehnyt Nenäpäivää varten. Viimeistään sen mainoksen näkeminen asetti koko Nenäpäivän entistäkin kuvottavampaan valoon kolonialismin lisäksi. Olisi potentiaalia vaikkapa Unionin kannanottoon.

Odotan innolla, että YLE lähtee ensi vuonna pellenenissä keräämään rahaa sotaveteraaneille...

Anonyymi kirjoitti...

Heip.

En ollut ajatellut asiaa tuolta kantilta, mutta toisaalta, mikäli sitten tuollaisen pelleilyn avulla ihmisten kukkaron nyörit antavat helpommin periksi, menköön. Tärkeintä on kuitenkin, että rahaa todella tarvitsevat sitä myös saavat. Kaikenlaiset kolonialismiin viittaavat piirteet ja toisaalta siihen liittyvä loputon ylemmyydentunto olisi kyllä syytä kitkeä pois pikapikaa.
-Aino
Ps. sinulla on kiinnostava blogi

Johanna kirjoitti...

Hei Aino! Kiitos kommentistasi!
Kuulin, että tänä vuonna tuotto oli jäänyt huomattavasti matalammaksi kuin viime vuonna ja joillekin mukana olleille järjestöille on tullut todella paljon negatiivista palautetta.

Toisaalta tämä on myös osa kysymystä pyhittääkö tarkoitus keinot. Se on kieltämättä monissa tilanteissa monimutkainen filosofinen kysymys. Kuitenkin esimerkiksi se, että tehdään seksistinen meinos, jossa on keski-ikäinen mies ja nuori tyttö on mielestäni aina väärin. Riippumatta siitä, kuinka paljon sillä saadaan rahaa.

Ylipäänsä olen sitä mieltä, että tällaisessa keinot olivat väärät, koska osa kampanjaa on myös pedagoginen, ei ainoastaan rahan keräämistä varten. Ihmisten ajattelun ja mielikuvien muokkaaminen on samalla tavalla kampanjan tarkoitksena kuin rahan keruu. Ja nyt tämä ihmisten tietoisuuen laajentaminen ei tainnut oikein onnistua.

Anonyymi kirjoitti...

Kyseinen pätkä löytyy tuolta, "viihdesivustolta".

http://www.riemurasia.net/rasiatube/view.php?id=13231

Kyllähän se ns. nostattaa karvat pystyyn.

Unknown kirjoitti...

Oliks toi todella YLE:n ohjelma?! Ihan käsittämätön toi mainitsemasi videoklippi! Miten tuollaista voi telkkarissa näyttää?

Tosin Yle on ilmeisesti tuolla saralla ruvennut enemmänkin kunnostautumaan. Ainakin kolmevuotiaani joutui keskellä päivää näkemään ravintolan screenillä näkyneeltä ylen kanavalta Epäkorrektia-ohjelman videomateriaalina ollutta lesbopornoa. En jäänyt niin pitkäksi ajaksi tuijottamaan, että olisi selvinnyt, oliko se "aitoa" vai jotain parodiaa, mutta alasti olivat ja kovasti hinkkasivat. Poika ihmetteli, miksi ne on siinä alasti. Mitäs siihen vastaisi?! Just kun hän on siinä iässä, että hänelle yrittää soveliaan alastonkäyttäytymisen rajoja opettaa. Ylelle laitoin palautetta. Tuli vaan viesti, että laittavat jollekin ohjelmista vastaavalle eteenpäin, mutta ei ole sitten sen jälkeen kuulunut mitään. Ja aikaa tästä on jo n. kuukausi.

Olin ajatellut, että kohta voisi taas ryhtyä telkkarin katsojaksi ja hankkia digiboksin lupineen, mutta en mä tuollaista YLE:ä halua lupamaksulla rahoittaa.

bulbasaur kirjoitti...

Ensiksi: sanavalinta "nuori tyttö" ei ole kauhean rehellinen, kun kyseessä on kuitenkin selvästi täysi-ikäinen nainen. "Tyttö" tai "nuori nainen" olisivat vielä menneet läpi; "nuori tyttö" viestittää, että mainoksen mies olisi lapsiin kajoava saalistaja.

Toiseksi: pelkkää seksuaalista ehdotusta (kuten setelin sujauttamista toppiin) ei voida katsoa seksuaaliseksi häirinnäksi.
Seksuaalisen ehdotus muuttuu häirinnäksi vasta, kun sen häiritsevä luonne on tehty selväksi molemmille osapuolille. (Häiritsevä luonne voidaan olettaa a priori erityisissä yhteyksissä, kuten työyhteisöissä.) (*)

Kolmanneksi: tulkintani mainoksesta on, että keski-ikäinen mies sekoittaa ympärileikkaukseen depilaatioon, kauhistuu silvonnan todellisista detaljeista, ja lopuksi suostuu auttamaan (huomatkaa miehen kysymys: "auttaaks se jotain?"). Mainoksen viesti voisi siis olla: ympärileikkaus ei ole leikin asia, eikä ole juppimiehenkään häpeä auttaa. Minusta tämä on ihan kaunis viesti -- tiedostaminen ei ole vain stereotyyppisen talonvaltaajavegaanin erityisoikeus.

(Kyynikko voisi sanoa, että mainos olisi ollut tehokkaampi, jos mies olisi ollut maahanmuuttajamuslimi; tuskin kukaan syntyperäinen suomalainen oikeasti pitää ympärileikkausta mitättömänä.)

(*) Myönnän, ettei analyysini perustu laintekstiin, mutta minusta se vaikuttaa ainoalta konsistentilta häirinnän määritelmältä (sanan- ja sopimuksenvapauden suhteen).

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Kyseenalainen mainos mutta eikö ole totta, että kerääjänuoret joutuvat kohtaamaan tuollaisia meuhkaavia ja kaksimielisiä miehiä ja naisia?

Tuo on valitettava osatotuus suomalaisista eikä siksi mitenkään epätodellinen mainosdemo kerääjien päivätyöstä, joiden täytyy huumorila kohdata töykeät rasistit sun muut mulkvistit?

Hyvin harva suomalainen nainen kutsuu poliisin yleensäkään silloin kun vaikka humalainen huutelee hävyttömyyksiä ohikulkeissaan. Vai niinkö esimerkillisesti itse toimitte, että tuhlaatte päivästänne 40 minuuttia ja soitatte poliisin paikalle, aina kun joku tuntematon huutaa teille hävyttömyyksiä?

Nuoret joutuvat jo koulussa oppimaan arkipäivän realismissa että on aivan pakko suhtautua huumorilla toisten tyttöjenkin pilkkaaviin vitseihin ja huomautuksiin, muuten antaa toiselle aseen omasta haavoittuvaisuudestaan.

Vai väitättekö ettei tämä huumorilla ja välinpitämättömyydellä ohittaminen ole arkipäivän realismia nuorille? Käytännössä ainoa ratkaisutapa toisen halveksunnalle? Ideaalimaailmassa pitäisi huutaa opettajaa, isää ja Jumalaa avuksi, mutta eivät opettajat jaksa puuttua tyttöjenkään sekaviin riitatilanteisiin.

Jape kirjoitti...

Johanna: "Odotan innolla, että YLE lähtee ensi vuonna pellenenissä keräämään rahaa sotaveteraaneille..."

Miksi odotat tätä innolla? Itsehän ilmoitit että et anna sotilaille tai sotilaiksi pukeutuneille mitään. Varusmiespalvelustaan suorittavat "sotilaaksi pukeutuneet" miehet suorittavat vuosittain ovelta ovelle keräyksen sotaveteraanien hyväksi. Tuo sinun ilmoituksesi kuvastaa halveksuntaa sotaveteraneja kohtaan. Samoin se ilmaisee kantasi ja arvostamattomuutesi käytännössä ilmaista työtä (varusmiehet)asian eteen tekevien miesten panokselle.

Ilmeisesti et ole tasa-arvon kannattaja, kun se seikka ei huoleta sinua, että miesten koskemattomuuteen (ympärileikkaus) puututaan Suomessa, eikä tätä ole edes kriminalisoitu. Naisia ei suomessa ympärileikata!

Johanna kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

On jäänyt blogi joulun alla ja sen jälkeen vähän vähmmälle. Nyt kommenttien putkahdettua pikaisesti murtuneen nilkan kanssa koneella.

Japelle pakko vastata pikaisesti. Ei, en halveksu sotaveteraaneja. Mielestäni on yhteiskunnan vastuulla huolehtia kunnolla sekä veteraaneista että muista vanhuksista. Mielelläni maksaisin paljon enemmän veroja, jotta vanhukset hoidettaisiin paremmin. Yksi teemoistani myös kunnallisvaaleissa oli vanhusten parempi hoito. Mielestäni on aivan kauheaa, kuinka vähän tähän ihmisryhmään nykyään panostetaan. Voisin mielelläni antaa rahaa kolmannelle sektorillekin johonkin keräykseen, jotta vanhusten, mukaanlukien veteraanien hoitoa saataisiin parannettua. Veteraanien lisäksi myös muut vanhukset tarvitsisivat erilaisia kuntoutusjaksoja yms.

Siteeraamasi pätkä oli vähän väärin ymmärretty. Toivon, että YLE ei oikesti lähde pellenenissä myöskään veteraaneille keräämään rahaa. SUomessa veteraanikeräyksiin suhaudutaan aina todella vakavasti ja siksi kuvittelisin, että pellenenissä rahan kerääminen aiheuttaisi paljon suuttumusta ja kritiikkiä. En usko, että sellaisen keräyksen toteuttaminen olisi mahdollista. Mielestäni on käsittämätöntä, että etelän köyhiin maihin voidaan kerätä rahaa pellenenissä, mutta veteraaneille ei.

En myöskään hyväksy poikien ympärileikkauksia. En vain sattunut kirjoittamaan siitä, koska mainos liittyi tyttöjen ympärileikkauksiin.