tiistai 4. marraskuuta 2008

Verorarhoja syydetään MedOnelle!

Nyt saimme taas lukea, kuinka MedOnea johtava kolmikymppisten miesten kaveriporukka on onnistunut saamaan kunnilta yli 50 miljoonaa euroa rahoja valtavan omaisuutensa kartottamiseen. Nämä rahat voitaisiin käyttää terveydenhuoltoonkin, ei muutamien yksilöiden rikastuttamiseen.

Kunnat ja esim. HUS eivät osaa hoitaa asioitaan siten, että työntekijät saataisiin pidettyä ja motivoitua hommaan. Esimerkiksi työajoista ei juurikaan voi neuvotella ja palkankorotuksia ei käytännössä ole. Kokeneimmat ja työhönsä sitoutuneet lääkärit ja hoitajat toimivat kunnan palkkalistoilla pienemmällä palkalla ja kantaen kokonaisvastuun työstä. MedOnen keikkalääkärit sen sijaan tulevat ja menevät eikä heillä ole vastuuta potilaista kuin yhden tai muutaman päivän ajan. MedOnen lääkärit ja yritys hytötyvät kunnan infrastruktuurista ja siitä, että edelleen on jäljellä niitä lääkäreitä ja hoitajia, jotka kantavat kokonaisvastuun. Tämä käytäntö jo itsessää toimii kuntaa vastaan: työmotivaatio heikkeneen, kun kokematon keikkailija saa parempaa palkkaa ja työ on helpompaa. Kiirettä ei tarvitse pitää, kun itselle tai työkavereille ei seuraavana päivänä kostaudu hitaasti ja huolimattomasti tehty työ.

Kunnilla MedOnen ja vastaavien käyttäminen on paljon kalliimpaa kuin saman toiminnan pyörittäminen itse. Mitä enemmän keikkafirmoja käytetään, sitä riippuvaisempia kunnat ovat näistä kaupallisista toimijoista. Kun yhdessä paikassa helpommalla ja joustavammalla työllä saa isompaa palkkaa, on entistä vaikeampi rekrytoida samaan paikaan pysyvään työhön työntekijöitä heikommilla ehdoilla. Näin kallis kierre on valmis.

Esimerkiksi Vantaalla ja Lahdessa on terveydenhuolto siirretty lähes kokonaan MedOnen pyöritettäväksi. Laadun valvonta ja poliittinen vaikuttaminen terveydenhuoltoon on paljon vaikeampaa kuin silloin, kun palvelu on julkisesti tuotettua. Kun julkinen terveydenhuolto on kerran ajettu alas, sen pystyttäminen uudestaan on äärimmäisen vaikeaa.

Mielestäni olisi nyt todella tärkeää satsata terveydenhuoltoon kunnolla. Kertakustannuksilla pääsisi eroon kalliista yksityisistä yrityksistä ja kuntalaisten verorahoilla leivotuista miljonääreistä.

Ei kommentteja: