tiistai 21. lokakuuta 2008

Työntekijöiden motivointi puuttuu kunnassa

Pikkujoulut on yksi suomalaisen työpaikkakulttuurin osa ja yleensä työnantajien tapa palkita työntekijöitään. Pieni palkitseminen ruokaa ja juomaa tarjoamalla on pieni juttu työnantajille, mutta usein viestii työntekijöille, että heidän työnsä tai olemassaolonsa jollain tavalla huomioidaan. Pikkujouluja ei välttämättä paljon noteeraa, jos ne järjestetään. Jos työnantaja kuitenkin päättää olla järjestämättä pikkujouluja, niiden puute kyllä huomataan. Sillä tavalla työnanataja ilmaisee, että ei ole kiinnostunut työntekijöistään tai halua kiittää vuoden työpanoksesta.

Kuulin juuri, että kaupunki ei maksa mitään pikkujouluista esim. yhdessä kaupungin sairaalassa. Pikkujoulu järjestetään työpaikkaruokalassa ja osallistujien omavastuu on seitsemän euroa. Tämä on hektisessä sairaalassa aiheuttanut paljon kiukkua, vaikka kyse on periaatteessa pienestä asiasta. Kiireisessä työpaikassa, jossa ihmiset tekevät paljon ylitöitä ilman korvausta, on tärkeää jollain tavalla kiittää henkilökuntaa. Kun toimin opettajana kaupungin koulussa, meillä sentään oli pikkujoulut, jonka koulu tarjosi. Silloin siitä tuli olo, että meidän opettajien työtä jollain tavalla arvostetaan.

En itsessään arvosta kaikkea pikkujoulukulttuuriin liittyvää ördäystä, mutta yhteinen juhla henkilökunnalle on tärkeää motivoinnin ja tuttuuden luomiseksi. Mikäli kaupunki panostaisi vaikkapa 8-10 euroa työntekijää kohden jonkinlaiseen kiitokseen ennen joulua työpaikan yhteisen joulujuhlan järjestämiseksi, tämä summa varmasti palautuisi siinä, että työntekijät ovat hiukan sitoutuneempia ja motivoituneempia. Juhlien järjestämättömyys ainakin toimii suoraan työnantajaa vastaan, kun osoitetaan, että ei olla kiinnostuneita työntekijöistä.

Kaupungilta puuttuu mielestäni työntekijöiden motivoinnin ja huomioimisen kulttuuri. Harvassa kunnan työpaikassa on mahdollista vaikuttaa omaan työhönsä, työaikoihin, tai saada vaikkapa positiivista palautetta. Johto on useissa paikoissa kaukana työntekijöiden arjesta eikä tunne sitä. Yksi tapa saada lisää työntekijöitä kunnan tärkeisiin julkisiin palveluihin olisi työntekijöiden arvostaminen ja sen osoittaminen. Kenties tässä asenteessa kaupungilla olisi opittavaa yksityisiltä yrityksiltä.

Ei kommentteja: