sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Lapsen värikoodaus

Joulun alla olin pukenut vauvalle tumman punaiset potkuhousut, joissa on mustia ja oransseja norsuja. Mielestäni tämä vaate on varsin sukupuolineutraali enkä ollut tietoisesti kuvitellut kommunikoivani potkuhousuilla jotain. Tumman punainen on mielestäni varsin sukupuolineutraali väri. Äiti-vauva joogassa kolme henkilöä luuli, että vauva on tyttö vain tämän potkuhousun värin perusteella. Myös ulkona punaiset vaunut ovat antaneet ymmärtää, että vaunuissa nukkuu tyttövauva. Näin ei kuitenkaan ole. Minulla ei ollut käynyt edes mielessä, että joku voisi vaunujen värin perusteella ruveta tekemään tulkintoja vauvan sukupuolesta. Ihmettelin tätä ystävälleni, joka totesi, että ihan arkea on se, että sellaisetkin asiat, joita ei edes itse tule ajatelleeksi sukupuolittuneina, joillekin todellakin on sitä. Heidän lastaan on luultu useasti tytöksi, koska hänellä on punainen tutti.

Toki jo nuoresta asti olen tiedostanut sen, että lapset värikoodataan. Jo lapsena vastustin tätä ja lempivaatteeni olivatkin tummansiniset samettihaalarit. ;) (Olin "poikatyttö" ja vasta koulussa opin tyttöjen leikkitavoille...) En kuitenkaan ollut osannut asennoitua siihen, että värikoodaus on näin uskomattoman suurta. Pöyristyttävää.

2 kommenttia:

Jape kirjoitti...

Kyllä värikoodaus on todella noin vahvaa, eikä vain pienillä lapsilla ja vauvoilla, vaan ihan aikuisillakin. On miesten ja naisten (poikien ja tyttöjen) värejä ja valitsemasi värit viestivät, että kyseessä olisi todellakin tyttö. Kokonaisuuden olisi kruunannut pinkki rusetti hiuksissa, silloin homma olisi ollut saletti ;)

Unknown kirjoitti...

Taistele vaan edelleen tuulimyllyjä vastaan! Kyllä ne joskus vielä kääntyvät. Niin ainakin toivon, jo puen edelleen ihan tahallaankin vauvalle "väärän" värisiä vaatteita. Vaaleanpunainen oli ainut väri, mitä en esikoispojallemme pue (ja sen värinen paita oli ihan ekoina viikkoina kyllä säännön vahvistamiseksi yllä). Myöskään kuvioilla ei ollut/ole väliä vauvojen pukeutumisessa. Nyt, pojan ollessa jo kolme, vältän kyllä selvimpiä tyttökoodauksia, mutta en kyllä halua hänelle mitään hämähäkkimies-/mutanttininjapläjäyksiäkään.

En ole ikinä kuullut, että olisi jotain miesten ja naisten värejä! No, ehkä just toi vaaleanpunainen on sellainen, jota näkee vain tosi rohkeilla pukeutujilla, mutta ei muuten. Miksi sukupuolen pitää näkyä kilometrien päähän!?