maanantai 12. tammikuuta 2009

Norjassa palkkaa imetyksestä!

Suomessa lapsiperheiden tuki on kyllä heikoissa kantimissa verrattuna muihin Pohjoismaihin. Norjassa äitiysrahaa saa 100% palkasta 11 kuukautta tai 80% palkasta 13 kuukautta.

Uskomattominta on kuitenkin se, että alle vuoden ikäisen lapsen imettäminen on palkallista. Työnantajalla on velvollisuus järjestää 2 tuntia päivässä yhtäjaksoisesti aikaa äidille, joka imettää lastaan. Tämä kaksi tuntinen on palkallista työaikaa eikä pidennä työpäivää! Näin halutaan tukea pitkää imetystä ja toisaalta kannustaa äitejä jo aikaisemmin työelämään.

Vastaavan imetyksen tuen ja yhtä hyvien päivärahojen saaminen Suomeen tuntuu utopialta. Samoin se, että isien mahdollisuutta vanhempainrahan käyttämiseen helpotettaisiin. Toivon, että pian näkisin sen päivän, kun täällä saadaan 6+6+6 malli vanhempainrahalle. Eli äidille 6, isälle 6 ja yhteisesti sovittavaksi 6 kuukautta. Imetys on yksi niistä syistä joiden vuoksi varmasti äidit käyttävät yleensä valtaosan vanhempainrahakaudesta. 6+6+6 mallissa lapsi olisi jo 9kk, mikäli äiti käyttäisi äitiysrahan jälkeen 6+6 vanhempainrahasta, jolloin isän kotiin jääminen olisi paljon helpompi järjestää.

3 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Pitää vielä lisätä, että ainakin Ranskassa ja jossain Jenkkien osavaltiossa on lainsäädännöllä tuettu imetystä. Imettävää äitiä ei saa häiritä.

Suomessa imetystä julkisella paikalla sen sijaan usein paheksutaan ja jopa kommentoidaan. Asenteiden muutosta tarvitaan!

Jape kirjoitti...

Puhut Johanna kauniisti mahdollisuudesta isien vanhempainvapaan- ja rahan käyttämisen helpottamiseen. Silti ajattelet epätasa-arvoisesti, kun oletat esittämässäsi mallissa (6+6+6) että nainen automaattisesti käyttäisi 6+6 kk. Miksi näin ajattelet? Siis että yhteisesti sopiminen tarkoittaisi automaattisesti että äiti sen "ylimääräisen" 6 kk pitäisi?

Entäpä tuo Norjassa oleva 2 tunnin palkallinen imetysaika äitille? Jos ajatellaan tasa-arvoisesti, niin kuin muotia on, niin minkälainen vastaava palkallinen "imetystauko" järjestettään iseille, onko tietoa? Entä millainen järjestelmä tulisi laatia suomeen jos moinen tänne tulisi?

Jos vielä jatketaan tasa-arvo teemaa, niin miksi äitysloma on pitempi kuin isyysloma? Onko äitys jotenkin arvokkampaa vai mitä tällä epätasa-arvoisella järjestelyllä halutaan viestiä?

Entä miksi isän vanhempainvapaa olisi vasta äitysloman ja äitin 6+6 loman jälkeen? Eiköhän sen isän olisi hyvä päästä siihen lapsen arkeen kiinni heti. Näin ei voitaisi käyttää tätä naisten yleistä asetta, jos parisuhde kariutuu, että mies ei hoitanut lasta pienenä, vaan molemmilla vanhemmilla olisi tasapuolinen mahdollisuus lapsen lähihuoltajuuteen. Näin ei nyt ole!


Pitäisiköhän laittaa nämä kaikki em. asiat ensin tasa-arvoiseen jamaan, erityisesti miesten syrjintä lasten huoltajuusasioissa, niin katsotaan sitä palkallista imetystä sitten...sopiiko?

Johanna kirjoitti...

Ei nainen ei automaattisesti käyttäisi tuota 6+6. Nykyään isät harvoin käyttävät vapaata ja tähän yhtenä syynä on imetys. Moni jatkaa imetystä vauvan pääasiallisena ravintona vuoden verran ja siksi nykyisellään harva isä käyttää vanhempainvapaata. Vähän vanhemman vauvan imetys on helpompi harventaa ja siten myös äidin palata töihin.

Oletan, että imetyskäytäntö jatkuu monilla samalla tavalla kuin nykyäänkin, jos olisi 6+6+6 malli ja siksi on oletettavaa, että usein kävisi niin, että äiti käyttäisi 6+6 tai vaikka 6+3. Silloin kuitenkin isälle jäisi paljon nykyistä enemmän aikaa.

Toki isät ovat tasapuolinen osa lapsen elämässä. Imetys vaan osaltaan luo eroa. Ei mielestäni mikään muu. Tavoitteena tietenkin on, että vanhemmat jakavat vastuun mahdollisimman tasaisesti ja tasa-puolisesti.

Isät eivät vielä nykyään imetä. Tätä Jape ei ilmeisesti ole huomannut. Norjassa on ollut tavoitteena tukea pitkää imetystä ja toisaalta kannustaa imettäviä äitejä aikaisemmin töihin. Siksi palkallista imetysaikaa.