Uuden terveydenhoitolain ja toisaalta HUS:n strategian seurauksena Suomessa ja Uudellamaalla ollaan karsimassa suuri joukko synnytyssairaaloita.
Kysymys on todella hankala. Toisaalta turvallisuuden kannalta on tärkeää, että sairaalassa on riittävästi henkilökuntaa ja päivystys toimii jatkuvasti. Synnytys on myös hyvin erilainen tapahtuma kuin vaikkapa jokin leikkaus. Synnytyksessä koko perhe muokkautuu.
Tammisaaren synnytyssairaala on tunnettu pehmeistä arvoistaan: perheet ja heidän toiveet otetaan huomioon, imetystä tuetaan ja ohjataan, synnytyksessä on käytössä erilaisia lääkkeettömiä kivunlievitystapoja ja perhehuoneeseen pääsevät kaikki halukkaat.
Tammisaaren sairaalan lakkauttaminen herättää suurta huolta laajassa joukossa. Pienessä Tammisaaren kaupungissa oli jopa 4000 henkilöä osoittamassa mieltä synnytysosaston säilyttämisen puolesta. Tämä kertoo siitä, että vastaavaa toimintaa ja samanlaisia synnytysosastoja tarvitaan. Kaikkialla HUS:n aluella ja koko maassa pitäisi ottaa oppia Tammisaaren synnytysosaston toiminnasta. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, esimerkiksi perhehuoneet ja kunnollinen imetysohjaus pitäisi olla itsestäänselvyyksiä kaikkialla.
Mikäli synnytyssairaalat vähenevät, perhehuoneiden merkitys entisestään lisääntyy. Perheiden ja etenkin puolisoiden pitää päästä entistä kauemmas mukaan sairaalaan. Perhehuone pitäisikin olla tarjolla kaikille sitä haluaville. Sillä säästetään myös kustannuksissa, kun isät hoitavat suuren osan siitä työstä, josta kätilöt ja esimerkiksi siivoojat vastaavat.
Kirjoittelin tästä blogiin enemmän syyskuussa. Sieltä voi vilkaista, jos kiinnostaa enemmän.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Suurin osa synnytyksistä sujuu kuitenkin jokseenkin ongelmitta, jolloin synnytykset voisi hoitaa ehkä terveyskeskussairaaloissakin. Jos matka synnytyssairaalaan on kovin pitkä (Lapissa se voi olla 400-500 kilometriä), niin tällöin sairaalaan pitäisi myös päästä sisälle ajoissa, ei vasta lapsiveden tultua. Muuten odottava äiti, mieluiten myös puoliso, joutuvat odottamaan päiväkausia satojen kilometrien päässä kotoaan.
Tähän liittyisi mielestäni liian suuria riskejä. Terveyskeskussairaaloissa ei ole leikkaussalivalmiutta, mikä on tarpeen. Leikkaussalia tarvitaan keisarinleikkauksen lisäksi esim. pahojen repeämien ompeluun. Synnytyksen kulkua ei voi etukäteen tietää ja siksi riskit sekä äidin että lapsen terveydelle ja hengelle ovat mielestäni liian suuria.
Siitä olen samaa mieltä, että sairaaloihin pitäisi päästä ajoissa.
Jättäkää tuo Tammisaari rauhaan! Nuo suuret sairaalatehtaat, joita KOS ja NKL ovat, eivät ole aina niitä parhaita paikkoja, vaikka haluavatkin olla. Jatkuva työn lisääntyminen synnyttää myös vaaratilanteita. Tilaa pitää jättää vaihtoehdoille.
eläk.klö
Tammisaari on ainutlaatuinen paikka ja olen samaa mieltä siitä, että Tammisaaren kaltaiselle synnytyssairaalalle on tarvetta.
Muilla sairaaloilla olisi paljon opittavaa Tammisaaresta.
Lähetä kommentti